Välkomna hit!

Sajten är avsedd för sjukvårdspersonal. Den handlar om sådant som folk kommer till akuten för, eller kanske snarare sådant vi tar hand om på våra jourer och akutmottagningar.

Jag fyller successivt på den här sajten, och uppdaterar kontinuerligt, med nya akutvårdsriktlinjer och annat matnyttigt innehåll. Den ska växa och är inte klar!

Materialet omfattar tillstånd som bedöms ha
RÖD (prio 1),
ORANGE (prio 2),
GUL (prio 3),
och
GRÖN (prio 4) prioritet,
dvs allt från urakut till lättare akuttillstånd.
Avsnitten riktar sig till all personal inom akutsjukvården.

I första hand är riktlinjerna avsedda för läkare vad gäller behandling och beslut.
Sajten är också avsedd för sjuksköterskor och undersköterskor  - från de prehospitala teamen, till akutmottagningens team, och till AVA-, IVA- och OP-enheter.

Riktlinjerna är särskilt avsedda för vårdnivån vid sjukhusens akutmottagningar, men kan ofta även användas för akuta fall inom primärvården.

I marginalen kan du klicka på Innehåll A-Ö, och söka på ICD-koder, diagnoser, tester, och symtom, senaste visade avsnitt, och texter motsvarande olika specialiteters akuta tillstånd.

Jag öppnade sajten den 30/5 2016, med ett 50-tal rubriker. Nu finns runt 250 riktlinjer för akuta sjukdomar och skador. Nya avsnitt kommer successivt, så titta gärna in ibland.
I första hand publiceras akutbehandlingsförslag och differentialdiagnoser. Efterhand tillkommer utvidgad information om de akuta tillstånden, bilder, och annat.

Läs också om viktiga Förutsättningar för denna sajt En "disclaimer" - Vad som gäller, och vad som förväntas från min sida!

Akuta sjukdomar och skador kommer successivt bli alltmer komplett, och jag hoppas att sajten är användbar och intressant, både för yngre kolleger och för specialister! Kom gärna med synpunkter (http://info@akutasjukdomar.se)!


Trevlig läsning!

Helsingborg, 2020-08-24
Per Björgell, specialist i akutsjukvård